BDO, czyli baza danych o produktach i opakowaniach oraz gospodarce odpadami została wprowadzona przez Ministerstwo Środowiska, aby przeciwdziałać nieprawidłowościom, które występują w sektorze gospodarowania odpadami.
Obowiązkiem wpisu firmy do BDO objęte są branże, które:
- opony,
- oleje smarowe,
- baterie lub akumulatory,
- pojazdy,
- sprzęt elektryczny i elektroniczny
- producenci opakowań
- importerzy
- nabywcy opakowań
- oferujący torby reklamówki z tworzywa
sztucznego
- transportujący odpady
- gospodarujący odpadami
- wszyscy przedsiębiorczy wytwarzający odpady
I wiele innych.
W praktyce większość firm spotykanych na rynku ma obowiązek wpisu do BDO.
Jeśli Twojej firmy nie ma na liście powyżej, a chcesz zapytać, czy BDO Cię obowiązuje ‒ skontaktuj się ze mną i uzyskaj odpowiedź w ciągu 1 dnia.
Przez jednostkę handlu detalicznego rozumie się: sklep, dom towarowy, dom handlowy, supersam,
punkt sprzedaży drobnodetalicznej (kiosk, stragan, punkt sprzedaży obwoźnej, obnośnej, placówej),
składy i składnice dokonujące sprzedaży detalicznej towarów.
– prowadzisz jednostkę handlu detalicznego, hurtowego lub gastronomiczną, gdzie oferujesz kubki czy
pojemniki jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych (do żywności przeznaczonej do bezpośredniego
spożycia) lub pakujesz napoje, żywność w te opakowania (w tym za pomocą urządzenia vendingowego),
– wprowadzasz do obrotu (produkujesz lub przywozisz z zagranicy) produkty jednorazowego użytku z
tworzyw sztucznych (pojemniki na żywność, paczki i owijki, pojemniki na napoje o pojemności do 3 litrów,
kubki na napoje, w tym pokrywki i wieczka, lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego, chusteczki
nawilżane, balony, wyroby tytoniowe z filtrami oraz podpaski higieniczne, tampony i aplikatory do
tamponów) lub narzędzia połowowe zawierające tworzywa sztucznych.
Do produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych podlegających zmniejszaniu
stosowania zalicza się:
1. kubki na napoje, w tym ich pokrywki i wieczka;
2. pojemniki na żywność, w tym pojemniki takie jak pudełka, z pokrywką lub bez,
stosowane w celu umieszczania w nich żywności, która jest:
a. przeznaczona do bezpośredniego spożycia, na miejscu lub na wynos,
b. zazwyczaj spożywana bezpośrednio z pojemnika oraz
c. gotowa do spożycia bez dalszej obróbki, takiej jak przyrządzanie, gotowanie
czy podgrzewanie
– w tym pojemniki na żywność typu fast food lub na inne posiłki gotowe do
bezpośredniego spożycia, z wyjątkiem pojemników na napoje, talerzy oraz paczek i
owijek zawierających żywność.